Meniu Închide

Scrisoare deschisă.
Copiii României trebuie fie în siguranță în școli!

12 decembrie 2023

SCRISOARE DESCHISĂ

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) condamnă ferm autoritățile publice locale și centrale pentru indolența repetată și și lipsa de interes pentru siguranța elevilor în spațiile școlilor și este alături de familiile greu încercate.

Ieri, un elev al Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc a murit, iar alte 3 eleve au suferit leziuni grave în urma prăbușirii clădirii căminului de elevi al liceului. Acest lucru nu trebuia să se mai întâmple!

Sfătuim părinții, mai ales când copii lor frecventează școli organizate în clădiri istorice, vechi să facă următoarele demersuri:

Harta responsabililor:

1. Primarul prin aparatul său din primărie/ persoana sau departamentul responsabil din consiliul județean  (calitate de proprietari / chiriași ai spațiilor unităților de învățământ). Aceste instituții sau proprietarii clădirilor care au dat spre închiriere spații pentru unități de învățământ sunt responsabili astfel:

2. Inspectoratul de Stat în Construcții. Dacă lucrările sunt începute, ISC face controlul calității construcției și este responsabil cu emiterea unui raport.

3. Inspectoratele școlare/ Ministerul Educației aprobă organizarea cursurilor în spațiile UAT. Ministerul Educației este responsabil cu organizarea activității în unitățile de învățământ.

4. Directorii de școli/ administratorii care trebuie să se informeze despre starea clădirilor și au datoria morală cel puțin să informeze comunitățile școlare despre riscuri și să organizeze demersuri de reconsolidare/ mutare a elevilor.

Cerem pe această cale ca părinții și opinia publică în general să primească o raportare completă despre:

  1. Soluționarea sau stadiul anchetelor în ceea ce privește copiii înecați în fose septice în spațiile unor unități de învățământ cu menționarea persoanelor care au calitatea de urmărit penal sau condamnat.
  2. Soluționarea sau stadiul anchetelor în ceea ce privește fetei omorâte pe terenul de sport al școlii, în curtea școlii, în urma prăbușirii porții ruginite de pe terenul  de fotbal cu menționarea persoanelor care au calitatea de urmărit penal sau condamnat.

Nu transformați școlile în lagăre de exterminare! Copiii României trebuie fie în siguranță în școli!

Solicităm demisia ministrului educației din cauza incapacității de a asigura spații sigure pentru elevi!

Semnează:

1. Asociația Elevilor din Constanța
2. Asociația Elevilor din Timișoara
3. S.U.P.R.A
4. Asociația Pas cu Pas Oradea

Semnează și tu!

    Denumire / Nume:*