Meniu Închide

România educată, nu discriminată!

22 Martie 2023

Sâmbătă,  25 martie, de la ora 12:00, ieșim în stradă, în fața Guvernului României, pentru a revendica dreptul tinerilor din România de a avea acces la educație incluzivă, fără discriminare și fără cenzură!

Noile generații merită și trebuie să învețe valori precum respectul sau empatia și au dreptul să cunoască diversitatea ca parte a realității zilelor noastre. Doar așa le putem garanta apartenența la o lume care va respecta dreptul fiecărui cetățean la demnitate.

Orice încercare de a îngrădi accesul elevilor/elevelor și studenților/studentelor la informație și orice tentativă de limitare a dreptului la demnitate, indiferent de rasă, naționalitate, etnie, vârstă, gen, categorie socială, convingere politică sau religioasă, orientare sexuală, identitate de gen, abilități fizice sau mentale sau caracteristici personale, reprezintă un act de cenzură și demonstrează o atitudine discriminatorie – lucruri de netolerat într-o societate modernă.

Tinerii din România merită mai mult! Sâmbătă,  25 martie, ieșim în Piața Victoriei!

Ieșim în stradă pentru a ne exprima opoziția fermă față de atacurile repetate la adresa drepturilor minorităților, cel mai recent exemplu fiind scrisoarea înaintată de majoritatea cultelor religioase din România, în frunte cu Biserica Ortodoxă Română, către Ministerul Educației, cu intenția de a schimba în mod discriminatoriu noile legi ale educației „România Educată”.

Cerem Ministerului Educației ca proiectele de legi ale educației să respecte legislația națională și internațională la care România este parte.

Nici excluderea definiției diversității din proiectele de lege și nici dogmatizarea educației nu pot fi acceptate, pentru că ele reprezintă o primă tentativă de a bloca exercitarea dreptului la liberă exprimare, la educație fără discriminare, dreptului la sănătate, inclusiv accesul la informații relevante cu privire la relații, sănătate sexuală și reproductivă, egalitate și nediscriminare. Nu vom tolera cenzura și discriminarea în mediul educațional!

Pentru un învățământ incluziv, fără discriminare,  fără cenzură și care respectă legislația națională și internațională la care România este parte, ieșim în stradă alături de: Asociația ACCEPT, Asociația E-Romnja, Asociația Mame pentru Mame, Asociația MozaiQ, Asociația Supra, Centrul Filia, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Consiliul Național al Elevilor, Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România.